Tips voor onderhoud

Met sieraden moet je altijd voorzichtig omgaan. Ik maak de sieraden met Designer Quality nikkelvrij verzilverd en verguld metaal (onderliggende metaal is brass) en Stainless Steel. De sieraden bevatten dus geen edelmetaal, zoals echt zilver of goud wat bij de juwelier te koop is. Stainless Steel zal niet verkleuren, maar anders dan de naam doet vermoeden, kan het materiaal wel gaan roesten in aanraking met chemicaliën. Zo onderhoud je je sieraden het beste:
  • Laat je sieraden niet in contact komen met vocht. Daardoor kunnen de metalen afgeven of verkleuren. Doe de sieraden dus af met douchen, zwemmen, schoonmaken, sporten, zonnen, enz. en bewaar ze niet op een vochtige plek. Als de sieraden toch nat zijn geworden, droog ze dan meteen af.
  • Doe de sieraden af met slapen. Sieraden slijten sneller als je ze blijft dragen en er bestaat een kans dat ze kapot gaan tijdens het slapen.
  • Wees voorzichtig met parfum, bodylotion en andere cosmetica. Deze kunnen leiden tot snellere verkleuring van de metalen. Doe bijvoorbeeld eerst parfum op, laat dit even drogen en doe dan pas de sieraden aan.
  • Berg je sieraden goed op als je ze niet draagt. Sluit kettingen, armbanden en andere sieraden met een sluiting voordat je het opbergt, dit verkleint de kans dat er een knoop ontstaat in je sieraden. Het beste is om de sieraden in een afgesloten zakje of doosje te bewaren, zo voorkom je verkleuring door aanraking met licht en lucht. En zo kunnen de sieraden ook niet met elkaar in de knoop raken.
  • Geen huid is hetzelfde: door verschil in huidzuur kan de verkleuring bij de ene persoon sneller optreden dan bij de ander.
  • Tot slot nog een handige tip om verkleuring tegen de gaan: Doe een dun laagje blanke nagellak over de metalen onderdelen en laat dit goed drogen. Dit geeft een extra beschermlaagje waardoor je nog langer van je sieraden kunt genieten!